Freelancere i risikoområder: Søg tilskud til sikkerhedskurser

11. mar. 2016 – kl. 10.15
Del:
Stadigt flere freelancere arbejder under store risici, enten på grund af den region eller det stofområde, de dækker. Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, se priser og datoer her.

Af Nina Trige Andersen

Gadekampe, truckere, myndigheder, vejsidebomber og topchefer har det til fælles, at de under bestemte betingelser kan udgøre en alvorlig risikofaktor for journalister. Der er steder i verden, man ikke bør rejse hen uden de rette forsikringer og den rette træning, men der er også stofområder og historier, der – uanset location – kan koste liv, lemmer eller mentalt helbred for enten dig selv eller dine kilder og kontakter.

Som freelancer har du typisk ikke en bestemt arbejdsgiver, der tager ansvar, hvis uheldet er ude. Eller betaler for, at du kan uddanne dig til at forvandle farezone rød til gul, så der bliver et mere rimeligt forhold mellem den risiko, du løber, og den historie, du får med hjem.

De medier, du leverer til, bør også være med til at tage ansvar for din sikkerhed. Men sådan er det ikke altid i den virkelige verden. Du er selv ansvarlig for at tage dine forholdsregler, og en død journalist kan ikke være en god journalist. Alligevel skal vi gå efter de vigtige historier – og heldigvis er der masser, du kan gøre, for at mindske risikoen for, at det går galt for dig eller dem, du arbejder sammen med.

Sikkerhedspulje
Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, f.eks. såkaldt Hostile/Hazardous Environment Awareness Training (HEAT). Et HEAT varer typisk 3-4 dage med overnatning og indeholder bl.a. redskaber til at foretage risikovurderinger og tilrettelægge realistiske sikkerhedsforanstaltninger, øvelser i mental robusthed og stresshåndtering, kritisk førstehjælp, redskaber til systematisk planlægning af f.eks. transport og flugtveje og meget mere.

DJ har i samarbejde med FreelanceGruppen og Pressefotografforbundet oprettet en forsøgspulje, hvor medlemmer af de to nævnte specialgrupper kan søge op til 10.000 kr. i tilskud til et sikkerhedskursus. Ansøgningsskemaet ligger på DJ's nye side om rejsesikkerhed for journalister, hvor der også er nyttige råd til, hvordan du i almindelig kan sikre, at de mest basale ting er i orden, før du tager ud på opgave:

FreelanceGruppen har indtil videre afholdt to info-aftener med henholdsvis Guardian og Dansk Flygtningehjælp, der begge udbyder bl.a. HEAT. Vi arbejder på at afholde flere af disse info-aftener, og forslag til udbydere, FreelanceGruppen bør kigge nærmere på, modtages gerne.

Priser i 2016
Prisen for Guardians 3-dages HEAT er i 2016 13.500 kr., men medlemmer af FreelanceGruppen bliver optaget til 2015-priser resten af 2016, dvs. 12.500 kr. Dansk Flygtningehjælps 4-dages HEAT koster 2200 dollar uanset hvor i verden, man tager kurset. Hvis man tager kurset uden for Danmark skal man dog selv betale evt. transport til destinationen, men det kan jo f.eks. kombineres med en opgave i samme region. Priserne er eksl. moms.

Du kan også ansøge om tilskud til kurser hos andre udbydere, hvis du selv har researchet på området.

Datoer i 2016

Datoer for kommende HEAT kurser med hhv. Guardian og Dansk Flygtningehjælp/DRC er som følger:

 • 14.-17. og 21.-24. april
  Libanon, Beirut, med Dansk Flygtningehjælp

 •  31. maj til 2. juni 
  Litauen med Guardian. Deltagere sørger selv for transport til lufthavn, Guardian sørger for transport fra lufthavn til kursusfaciliteterne.


 • 14.-17. juni
  Danmark, Vordingborg, med Dansk Flygtningehjælp

 • 27.-29. september
  Danmark, Stensved nær Vordingborg, med Guardian

Der følger flere kurser i efteråret, datoer vil blive opdateret her på siden.

Læs mere om kurser hos Dansk Flygtningehjælp

Spørgsmål og tilmelding til Cecilie Michel: cecilie.michel@drc.dk  

Læs mere om kurser hos Guardian

Spørgsmål og tilmelding til Mikkel Mojo Møller Johansen mojo@guardian-srm.com

Se evt. også publikationerne hos The European Interagency Security Forum (EISF).

Hvis du har spørgsmål, ideer eller kommentarer til DJ og FreelanceGruppens arbejde med sikkerhed for freelancere, så kontakt en af følgende:

Eva Jakobsen (eaj@journalistforbundet.dk), arbejdsmiljøkonsulent i DJ

Nina Trige Andersen (nta@freelancegruppen.dk), medlem af internationalt udvalg og tovholder på sikkerhedsarbejdet i FreelanceGruppen

Sus Falch (sfa@freelancegruppen.dk), formand for FreelanceGruppen

Tags: Internationalt, Freelancejob, Selvstændig, Freelance/selvstændig, Fotograf, Journalist Af:

Kommentarer

Kommentarer

Relateret indhold

TEMA: Succes med undervisning
Sig farvel til nerver og præstationsangst. Lær at tryllebinde dine kursister, eller få inputs til at starte din egen undervisningsforretning. Få inspiration, tips og tricks fra erfarne underviser...
Læs mere
Sådan slipper du nervøsiteten og tryllebinder dit publikum
Når nervøsiteten banker gennem blodbanerne, før du går på, er det krybdyrhjernen og ældgamle urinstinker, der er på spil. Men adrenalinen kan også booste dig og din undervisning. Og så kan...
Læs mere
”Jeg lærer en masse, når jeg underviser andre”
Mikkel Prytz er freelancejournalist og ekstern lektor på Journalistik på Roskilde Universitet - med masser af undervisningserfaring på bagen.
Læs mere

Relaterede nyheder

Guide: 10 tips til at tjene penge på historiske begivenheder
Krige, årstal, mærkedage, indvandring og udvandring er gode indtjeningsmuligheder. Læs her og bliv inspireret til at fortælle spændende historier.
Læs mere
Har du noget med bøger at gøre?
Så har FreelanceGruppen et nyt fællesskab til dig
Læs mere
FreelanceGruppens Forfatterlounge inviterer til medlemsarrangement
FreelanceGruppens Forfatterlounge, vores nye tværfaglige fællesskab om bøger, starter op med et eftermiddagsarrangement.
Læs mere

Arrangementer

Nyuddannet – Skab din karriere
Kurset henvender sig til dig, der er uddannet indenfor det seneste år, og som ønsker at lande det første job eller at sætte retning på karrieren.
Læs mere
JobWorkShop - skriv så du bliver kaldt til samtale!
Mange af DJs medlemmer er gode til at skrive. Men de fleste kan blive bedre til at skrive en moderne effektiv jobansøgning. Lær at skrive personligt, konkret, virksomhedsrettet og om fremtiden.
Læs mere
Crosssroads Web Documentary Festival
Du kan som medlem af PF nu komme med på Crossroads Web Documentary Festival, der afholdes midt i August.
Læs mere