Freelancere i risikoområder: Søg tilskud til sikkerhedskurser

11. mar. 2016 – kl. 10.15
Del:
Stadigt flere freelancere arbejder under store risici, enten på grund af den region eller det stofområde, de dækker. Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, se priser og datoer her.

Af Nina Trige Andersen

Gadekampe, truckere, myndigheder, vejsidebomber og topchefer har det til fælles, at de under bestemte betingelser kan udgøre en alvorlig risikofaktor for journalister. Der er steder i verden, man ikke bør rejse hen uden de rette forsikringer og den rette træning, men der er også stofområder og historier, der – uanset location – kan koste liv, lemmer eller mentalt helbred for enten dig selv eller dine kilder og kontakter.

Som freelancer har du typisk ikke en bestemt arbejdsgiver, der tager ansvar, hvis uheldet er ude. Eller betaler for, at du kan uddanne dig til at forvandle farezone rød til gul, så der bliver et mere rimeligt forhold mellem den risiko, du løber, og den historie, du får med hjem.

De medier, du leverer til, bør også være med til at tage ansvar for din sikkerhed. Men sådan er det ikke altid i den virkelige verden. Du er selv ansvarlig for at tage dine forholdsregler, og en død journalist kan ikke være en god journalist. Alligevel skal vi gå efter de vigtige historier – og heldigvis er der masser, du kan gøre, for at mindske risikoen for, at det går galt for dig eller dem, du arbejder sammen med.

Sikkerhedspulje
Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, f.eks. såkaldt Hostile/Hazardous Environment Awareness Training (HEAT). Et HEAT varer typisk 3-4 dage med overnatning og indeholder bl.a. redskaber til at foretage risikovurderinger og tilrettelægge realistiske sikkerhedsforanstaltninger, øvelser i mental robusthed og stresshåndtering, kritisk førstehjælp, redskaber til systematisk planlægning af f.eks. transport og flugtveje og meget mere.

DJ har i samarbejde med FreelanceGruppen og Pressefotografforbundet oprettet en forsøgspulje, hvor medlemmer af de to nævnte specialgrupper kan søge op til 10.000 kr. i tilskud til et sikkerhedskursus. Ansøgningsskemaet ligger på DJ's nye side om rejsesikkerhed for journalister, hvor der også er nyttige råd til, hvordan du i almindelig kan sikre, at de mest basale ting er i orden, før du tager ud på opgave:

FreelanceGruppen har indtil videre afholdt to info-aftener med henholdsvis Guardian og Dansk Flygtningehjælp, der begge udbyder bl.a. HEAT. Vi arbejder på at afholde flere af disse info-aftener, og forslag til udbydere, FreelanceGruppen bør kigge nærmere på, modtages gerne.

Priser i 2016
Prisen for Guardians 3-dages HEAT er i 2016 13.500 kr., men medlemmer af FreelanceGruppen bliver optaget til 2015-priser resten af 2016, dvs. 12.500 kr. Dansk Flygtningehjælps 4-dages HEAT koster 2200 dollar uanset hvor i verden, man tager kurset. Hvis man tager kurset uden for Danmark skal man dog selv betale evt. transport til destinationen, men det kan jo f.eks. kombineres med en opgave i samme region. Priserne er eksl. moms.

Du kan også ansøge om tilskud til kurser hos andre udbydere, hvis du selv har researchet på området.

Datoer i 2016

Datoer for kommende HEAT kurser med hhv. Guardian og Dansk Flygtningehjælp/DRC er som følger:

Dansk Flygtningehjælp gennemfører to HEAT kurser i Beqaa, Libanon. Kurserne finder sted den 15.-18. September og 22.-25. September.  

  • 15. - 18. september , Libanon, Dansk Flygtningehjælp:
    Frist for tilmelding er den 31. august (book så hurtigt som muligt, da pladserne fyldes hurtigt) Kursus Sted: Massabki Hotel, Beqaa, Libanon

  • 22. - 25. september, Libanon, Dansk Flygtningehjælp:
    Frist for tilmelding er den 31. august (book så hurtigt som muligt, da pladserne fyldes hurtigt) Kursus Sted: Massabki Hotel, Beqaa, Libanon

Kursusafgift: US $ 2200,00 * (alt inklusiv **)

* Med forbehold for ændringer

** Omfatter overnatning i eget værelse, fuld forplejning, undervisningsmateriale og alle uddannelsesomkostninger på stedet. Kursusafgiften inkluderer ikke deltagers flybillet til / fra Beirut, Libanon og personlige udgifter / diverse.

Hvis du er interesseret:
Skriv til safetytraining@drc.dk

Bemærk, at der er et afbestillingsgebyr svarende til 80% af kursusafgiften, hvis annullering mindre end 14 dage før kurset, og 100%, hvis annullering mindre end 7 dage før kurset. Afbestillingsgebyr gælder kun, hvis en afløser ikke er fundet.

  • 27.-29. september 2016, Guardian
    Danmark, Stensved nær Vordingborg

Læs mere om kurser hos Dansk Flygtningehjælp

Spørgsmål og tilmelding kan også sendes til Cecilie Michel: cecilie.michel@drc.dk  

Læs mere om kurser hos Guardian

Spørgsmål og tilmelding til Mikkel Mojo Møller Johansen mojo@guardian-srm.com

Se evt. også publikationerne hos The European Interagency Security Forum (EISF).

Hvis du har spørgsmål, ideer eller kommentarer til DJ og FreelanceGruppens arbejde med sikkerhed for freelancere, så kontakt en af følgende:

Eva Jakobsen (eaj@journalistforbundet.dk), arbejdsmiljøkonsulent i DJ

Nina Trige Andersen (nta@freelancegruppen.dk), medlem af internationalt udvalg og tovholder på sikkerhedsarbejdet i FreelanceGruppen

Sus Falch (sfa@freelancegruppen.dk), formand for FreelanceGruppen

Tags: Internationalt, Freelancejob, Selvstændig, Freelance/selvstændig, Fotograf, Journalist Af:

Kommentarer

Kommentarer

Relateret indhold

TEMA: Succes med undervisning
Sig farvel til nerver og præstationsangst. Lær at tryllebinde dine kursister, eller få inputs til at starte din egen undervisningsforretning. Få inspiration, tips og tricks fra erfarne underviser...
Læs mere
Sådan slipper du nervøsiteten og tryllebinder dit publikum
Når nervøsiteten banker gennem blodbanerne, før du går på, er det krybdyrhjernen og ældgamle urinstinker, der er på spil. Men adrenalinen kan også booste dig og din undervisning. Og så kan...
Læs mere
”Jeg lærer en masse, når jeg underviser andre”
Mikkel Prytz er freelancejournalist og ekstern lektor på Journalistik på Roskilde Universitet - med masser af undervisningserfaring på bagen.
Læs mere

Relaterede nyheder

Fyraftensmøde: Rigtigt valg af videoudstyr
Er du stillbilledfotograf med et ønske om også, at kunne optage levende billeder, er du journalist med et ønske om også, at kunne dokumentere din historie med et videoklip eller er du bare...
Læs mere
Fyraftensmøde: Rigtigt valg af kameraudstyr til stillbilleder
Er du videofotograf med et ønske om også, at kunne tage gode stillbilleder, er du journalist med et ønske om også, at kunne dokumentere din historie med et stillbillede eller er du bare interesseret...
Læs mere
ÅRHUS: CRASH-KURSUS I PENSION FOR FREELANCERE
Det er ikke spor kedeligt at få styr på pensionen. Det kedelige vil være, hvis du som ældre opdager, at du ikke har nok at leve af - og måske har spildt en masse af dine hårdt tjente penge.
Læs mere

Arrangementer

JobWorkShop - skriv så du bliver kaldt til samtale!
Mange af DJs medlemmer er gode til at skrive. Men de fleste kan blive bedre til at skrive en moderne effektiv jobansøgning. Lær at skrive personligt, konkret, virksomhedsrettet og om fremtiden.
Læs mere
Fyraftensmøde: Rigtigt valg af videoudstyr
Er du stillbilledfotograf med et ønske om også, at kunne optage levende billeder, er du journalist med et ønske om også, at kunne dokumentere din historie med et videoklip eller er du bare...
Læs mere
Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere